Sorunumuz enflasyon! - Gölge Adam

Sorunumuz enflasyon!


Türkiye’nin içinden geçilen süreçte pek çok sorunu var. Siyasi, diplomatik, sosyolojik, demokratik sorunları arka arkaya sıralayabiliriz. 

Ama hiç kuşkusuz birinci sorunumuz ekonomi. Bu başlık içindeki en önemli sorun ise  enflasyon… 

TÜİK dün eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre geçen ay enflasyon yüzde 3.06 oranında arttı.  Yıllık bazda da yüzde 83.5 oldu. 

TÜİK‘in bu rakamları resmi rakamlar… 

Ancak İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) rakamları var. Eylül ayı enflasyonunu yüzde 6, yıllık enflasyonu yüzde 107 olarak açıklandı. 

Bir de bağımsız ekonomistlerin enflasyon araştırma grubu var.  Onlara göre aylık enflasyon yüzde 5, yıllık enflasyon yüzde 186...

Biz, TÜİK’in resmi rakamlarını esas alalım. Bu bile çok yüksek. Enflasyon bırakan geri çekilmeyi, durmuyor bile. Her gün, her hafta, her ay fiyatlar biraz daha artıyor.. 

Artık ülkeyi yönetenlerin hayal, masal anlatmayı bırakıp, bu sorunun üzerinde odaklanması gerekiyor. 

Kimsenin geliri, kazancı yükselmiyor. Ama marketlerde fiyatlar her gün biraz daha artıyor.. 

İyi de nereye kadar?

Bu soruna mutlaka akılcı bir çözüm bulmak gerekiyor.

HAYDİ FİLENİN SULTANLARI 
Kadın milli Voleybol Takımımız Dünya Şampiyonası finallerinde mücadele ediyor. İlk tur maçları tamamlandı. Filenin Sultanları, grubunu birinci bitirdi ve son 16’ya kaldı. Şimdi ilk hedef önce çeyrek final, arkasından kürsüye çıkmak...

Milli Takımın  son 16 turundaki maç programı da belli oldu. Bu akşam saat 20.00’de ilk maçımızı Almanya ile oynayacağız. 5 Ekim’de

Kanada,  7 Ekim’de ABD, 8 Ekim’de Sırbistan maçlarımız var. 

Kadın Voleybol milli Takımımızın maçları TRT Spor,’da yayınlanıyor. Mutlaka izleyin.. Filenin Sultanları, ülkemizi, ülkemiz kadınını çok güzel temsil ediyor. Bu dünya şampiyonasında  kürsüye çıkarsak, bu zafer Türkiye için çok büyük moral olacaktır.. 

359 TL’LİK MALIN İÇİNDEKİ VERGİ 244 TL OLUR MU?

Dünyanın hiçbir yerinde herhangi bir mal veya hizmetin içindeki vergi miktarı, bu mal veya hizmetin fiyatının yarısından fazla  olamaz. 

Ama Türkiye’de olabiliyor... 

Geçen hafta alkollü içki fiyatlarına yüzde 7 oranında yeni bir zam geldi.  70’lik yeni rakının bayide satış fiyatı  359 TL’ye yükseldi. 

70’lik yeni Rakı’nın fiyatı 359 TL.. Bu rakımın içindeki  vergi miktarı ise 244 TL. 

İnsaf... Alkollü içkiler çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Üzüm üreticisi, anason üreticisi var. Bu malı üretenler, dağıtanlar, satanlar var. Bu malı kullananlar var... 

Rakının üzerindeki vergi, rakının fiyatının yarısından fazla...

Sonra kaçak içki yakalandı diyorlar. Kaçak içkiden vatandaş öldü, kör oldu diyorlar. Yurt dışından bandrolsüz vergisiz kaçak içki getirildi diyorlar. 

359 TL’ye satılan bir malın içinden devlet 244 TL vergi alıyorsa, orada her türlü yasa dışı girişim de kaçınılmazdır. 

Bir şişe birada da bir şişe rakıda da devletin aldığı vergi miktarı  satış fiyatının yarısından fazla... 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir sektör  batırılmak isteniyor. Oldu olacak alkollü içkinin üretimini, satışını, içilmesini  tamamen yasaklayın, olsun bitsin... 

Alkollü içki üzerindeki bu kadar yüksek vergi haksızlıktır, insafsızlıktır, çok büyük bir sektörü batırma  girişimidir. Bu ülkede sadece içki içenler mi vergi ödeyecek?


 

YAZIYI PAYLAŞ!

YAZARIN SON 5 YAZISI
03Mar
05Şub

Sökme Akıl Belediyesi!

01Ara

BU KADAR MI BECERİSİZLİK OLUR?

15Kas
10Kas

PES DOĞRUSU!