Gölge Adam

Eski aşılar iptal, yeni aşı gelir mi? 

Gölge Adam

Boğucu sıcak günlerin yaşandığı yaz mevsimi artık bitti. Pazartesi gününden itibaren havanın serinlemesi bekleniyor. Uzmanlar bu yıl kış mevsiminin de sert ve uzun geçeceğini söylüyorlar.

Dünya, önümüzdeki kış mevsimine de koronavirüs pandemisi kaygısıyla giriyor. Bizim ülkemizde bu hastalık artık pek umursanmıyor.

Oysa hala salgının yeniden başlama riski var ve havaların soğuması, okulların açılması bu riski arttırıyor. 

Bu arada ABD’de yeni bir karar alındı. Bugüne kadar uygulanan eski aşılar iptal edildi. 

Koronavirüsün yeni varyantlarına karşı da etkili olduğu açıklanan yeni nesil aşılara geçildi. Aslında büyük çoğumuzun yaptırdığı mevcut aşıların bazı önemli yan etkileri  konusunda da ciddi iddialar vardı. Belki de bu nedenle eski aşıları ABD iptal etti. 

Biliyorsunuz, pandemi krizi başladıktan sonra ülkemiz Çin ve Alman aşılarının getirilmesinde önemli aksaklıklar yaşanmıştı. Bakalım şimdi bu yeni nesil aşılar ne zaman ülkemize gelecek?

Yeni aşıların uygulaması ABD’de hemen başlıyor. Avrupa’da ise ancak eylül ayı sonundan itibaren uygulanacak. 

Türkiye’nin de yeni nesil aşıları en geç ekim ayından itibaren vatandaşlarının kullanımına sunması bekleniyor. 

Kışa girerken hatırlatma aşısını olmak lazım. Ama bu konuda çok acele etmeyin. 

Mevcut eski aşılardan yaptırmak yerine, yeni nesil aşının Türkiye’ye gelmesini bekleyin. Bu arada özellikle  toplu taşıma araçlarında keşke kullanımına da devam etmelisiniz. 

ELEKTRİK VE GAZ, KÜÇÜK İŞLETMELERİ KÖTÜ ÇARPACAK 
1 Eylül itibariyle elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zamlar yapıldı. Konutlardaki fiyat artış oranı yüzde 20 civarında... 

Ancak küçük işletmeler dahil, ticarethanelerde yüzde 30-50 arasında. Üstelik bu eylül zammı son değil. Ekim-kasım aylarında yeni zamlar da söz konusu.

Son zamlarla birlikte küçük işyerlerinde esnafların dükkanlarında elektrik ve gaz faturaları çok yükselecek. Pek çok küçük işletme için elektrik ve gaz faturası tutarları, kiraların da üzerine çıktı, en yüksek maliyet kalemi haline geldi.

Küçük bir lokanta, 15-20 bin TL  gaz ve elektrik faturası ödüyor. 50-60 bin TL’lik ödeme yapanlar var. 

Kış sezonunda küçük işletmelerin pek çoğu bu gaz ve elektrik faturalarının altından kalkamayacak. Sırf bu faturaların ağırlığı yüzünden pek çok küçük işletme kepenk indirebilir. Küçük işletmelerde  elektrik ve gaz fiyatlarının konutlardaki tarifeler seviyesine indirilmesi lazım. 

Aksi halde kış sezonu  pek çok küçük ve orta ölçekli esnaf için gerçekten çok zor geçebilir. 

KOCAELİ TV, TV 41’İ FENA EZDİ 
İlimizde yerel medyanın hali malum. Yazılı basın bütün itibarını kaybetti, çöktü. İnternet medyası alanında Kocaeli genelinde 200’ü bulan internet gazetesi var. Bunların da çok büyük bölümü besleme basın ve  günde 10 tane okuyucusu bulunmuyor. 

Bu arada ilimizde iki tane de yerel televizyon var. Doğru dürüst program yapamayan, çok az izlenen yerel televizyon kanalları da başta Büyükşehir olmak üzere AKP’li belediyelerden besleniyor. 

İki yerel TV kanalından TV 41 aslında daha eski ve daha popüler. Ama son yıllarda çok kan kaybetti. 

Diğer yerel TV kanalı Kocaeli TV arkadan geliyor, daha sessiz kalıyordu. Ancak Kocaeli TV önce geçen hafta Kocaelispor-Kırklareli maçını Derince Stadı’ndan canlı yayınladı. 

Bu hafta da deplasmandaki Kırşehir maçının canlı yayın hakkını almış. Yarın Kırşehir-Kocaeli maçı da Kocaeli TV’de canlı yayınlanacakmış. 

Umarım, başarılı bir yayıncılık gösterirler. Kocaeli TV, Kocaelispor’un iki maçını yayınlayarak, en azından TV 41 karşısında büyük bir üstünlük elde etmiş görünüyor. 

TV 41, Kocaelispor maçlarından görüntü bile veremezken, Kocaeli TV canlı yayınlıyor. Elbette kutlamak gerekir. 

Ancak işin bir başka yönü var. Engin Koyun başkanlığındaki Kocaelispor yönetimi, acaba bu canlı yayın hakları karşılığında Kocaelispor’a ne menfaatler sağlıyor?

Kocaelispor’un maçlarını canlı yayınlama hakkını birilerine peşkeş çekmeye kimsenin hakkı yok. Kocaeilispor yönetiminin bu carnlı yayınlar karşılığında kulübün  aldığı parayı da şeffaf biçimde açıklaması lazım. 

İYİ Kİ LARKİN VAR 
Türk Milli Erkek Basketbol Takımı (12 dev adam), şu sıralar Gürcistan’da devam eden Avrupa Şampiyonası finallerinde boy gösteriyor. Ergin Ataman yönetimindeki Milli Takım, bu büyük turnuvaya, madalya hedefi ile gitti. 

Ancak gruptaki ilk maçımızda grubun en zayıf ekiplerinden biri olarak gözüken Karadağ karşısında çok kötü oynadık.

Karadağ maçını ite kaka 72-68 kazandık, turnuva başlangıcında büyük bir şok yaşamaktan kurtulduk. Maç sonunda Ergin Ataman bile çok kötü oynadığımızı, kazanmayı hak etmediğimizi söyledi ve Türk halkından özür diledi. 

72-68 kazandığımız maçın yıldızı,  ABD vatandaşıyken Türk vatandaşlığına geçen Larkin oldu. Anadolu Efes’in yıldız oyuncusu 18 sayı ile galibiyeti getiren adamdı. 

Aslında Avrupalı hemen her takım, devşirme ABD’li oynatıyor. 

Bu nedenle Türkiye’nin Larkin’i oynatması da gayet normal. 

Ama soru şu: Ya Larkin olmasaydı? Karadağ’ı bile yenemeyecektik. 

Milli Takım, bugün 17.15’de turnuvanın bir başka takımı Bulgaristan ile karşılaşacak. 

Umalım ki, daha iyi oynayalım, sadece Larkin’e muhtaç kalmadan bizin yerli ve milli oyuncularımızla rakibi  evire çevire yenerek yolumuza devam edebilelim. 

Yazarın Diğer Yazıları