KO-MEK ebru sanatını miniklere tanıttı

Öğrenciler renklerin suyla dansını anlatan ebru yapımını çok sevdi

PAYLAŞ
Kocaeli Zirve - Burcu Nazlı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK) yürüttüğü eğitim faaliyetlerini genç nesillere aktarmaya devam ediyor. KO-MEK, bu kapsamda özellikle ilkokullara giderek, verdiği eğitimleri tanıtıyor. KO-MEK ayrıca Geleneksel Türk İslam Sanatlarımızdan ebru sanatının tanıtımı ve uygulaması için Önem Projesi kapsamında minik öğrencilerle buluşarak uygulamalı tanıtım yapıyor.

MİNİK ELLER EBRU İLE BULUŞTU

Özellikle ilkokul öğrencilerinin ders etkinliği kapsamında ebru sanatının uygulamalı olarak çocuklara gösterildiği programlarda oldukça neşeli anlar yaşanıyor. Çocukların eğlenerek öğrendiği etkinliklerin bir yenisi de geçtiğimiz günlerde İzmit 23 Nisan İlkokulu’nda gerçekleştirildi. 4. sınıf öğrencilerinin ders kapsamında uygulama yaptığı ebru sanatında ortaya çıkan eserler öğrencileri heyecanlandırdı. Kendi elleriyle istedikleri gibi sevdikleri renklerle suya şekil veren öğrenciler uygulama sonunda kendi eserlerinin sahibi oldu.

KO-MEK ANINDA YANIMIZDA OLDU

Uygulama sonrasında açıklama yapan 23 Nisan İlköğretim Müdürü Cemal Aygüzel, “4. sınıf öğrencilerinin ders etkinliği konusunun ebru sanatı olması dolayısıyla KO-MEK’e ulaşarak bu konuda eğitim almak istediğimizi söyledik. Sağ olsun KO-MEK bize anında geri dönüşüm yaparak hem malzeme hem de usta eğitici gönderdi. Oldukça neşeli bir ortamda çocuklarla birlikte eğlenerek uygulamalı eğitim yaptık. Ben başta KO-MEK olmak üzere emeği gecen herkese teşekkür ediyorum” diye ifade etti.

EBRU SANATI ÖĞRENCİLERE TANITILDI

KO-MEK, Geleneksel Türk İslam Sanatlarımızdan ebru sanatının tanıtımı ve uygulaması için, Önem Projesi kapsamında Akçakoca İlkokulu’ndaki minik öğrencilerle de buluştu. Öğrencilere ilk olarak Osmanlı’da ebrunun kağıt süsleme sanatları arasındaki önemi aktarıldı. Ebrunun, renklerin suyla dansı olduğunun söylenmesi ise öğrencilerin ilgisini arttırdı. Son derece zorlu ve emek isteyen bir sanat olan ebrunun geri dönüşü olmayan bir sanat olduğu bilgisi de çocuklara aktarıldı. Teorik eğitim içinde ayrıca ebru sanatında gerekli malzemeler anlatılarak kök boya, kitre ve at kılından yapılan fırçalar tanıtıldı.

UYGULAMAYI İLGİYLE İZLEDİLER

Yapılan tanıtımların ardından ise ebru yapımına geçildi. Ebru teknesi açılarak suyla karıştırılan kitre teknenin içine döküldü. Usta öğretici tarafından kitre ayarı yapılarak boyalar fırçalar ile tekne yüzeyine atıldı. Özenle suyun üzerine serilen boyalar daha sonra birer sanat eserine dönüştü.

 

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN