'Aç susuz eğitim olmuyor'

Kocaeli Öğrenci Veli Derneği Başkanı Beyhan Korkmaz, ülkemizde artan ekonomik krizin veliler ve okul çağındaki çocuklar üzerindeki etkisinin gün geçtikçe ağırlaştığını belirterek, 'Aç susuz eğitim olmuyor' dedi

Kocaeli Öğrenci Veli Derneği Başkanı Beyhan Korkmaz, ülkemizde artan ekonomik krizin veliler ve okul çağındaki çocuklar üzerindeki etkisinin gün geçtikçe ağırlaştığını belirterek, “Aç susuz eğitim olmuyor” dedi.

ÇOCUKLARIMIZ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ AĞIRLAŞMAKTA

Korkmaz açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

 “Özelikle işçi emekçi kenti Kocaeli'de sağlıklı ve dengeli bir çocuk beslemesi için hiç olmazsa bir öğün yemek verilemiyorsa, küçük paketlerde, fındık, kuru üzüm, süt ve benzeri gibi ürünlerle çocuk beslenmesinin desteklenmesini talep ediyoruz. Ülkemizde artan ekonomik krizin biz veliler ve özellikle okul çağındaki çocuklarımız üzerindeki etkisi gün geçtikçe ağırlaşmaktadır. Sağlıklı bir nesil yetiştirmekten çok uzakta olduğumuzu artık bilimsel ve istatiksel çalışmalar yapmadan da okulların içerisinde sadece gözlemler yaparak görmek mümkün.

OKUL BAŞARI ORANLARINI DÜŞÜRMEKTEDİR

Önceki yıllarda kantinlerde sağlıklı besinlerin satılması için çaba sarf eden bizler, bu günlerde kantinlerden yiyecek içecek alamadığı için kantinin önünden bile geçmeyen çocukların azımsanmayacak kadar çok olduğuna tanık olmaktayız. Özelikle işçi emekçi kenti Kocaeli'de sağlıklı ve dengeli bir çocuk beslemesi için hiç olmazsa bir öğün yemek verilemiyorsa, küçük paketlerde, fındık, kuru üzüm, süt ve benzeri gibi ürünlerle çocuk beslenmesinin desteklenmesini talep ediyoruz. Çocuklarda beslenme eksikliğine bağlı, en basiti kronik yorgunluk yaşamakta ve bu okul başarı oranlarını düşürmektedir.

EN TEMEL HAKLARDAN BİRİ OLAN SU

Özellikle, su, sağlıklı yaşam için vazgeçilemez hayati bir kaynaktır. Ancak gerek kantin çalışanları gerekse veli ve öğretmen gözlemlerini bir araya getirdiğimizde öğretmenlerin de çocukların da en temel haklarından biri olan suya erişiminde büyük bir çoğunluk için kolay ve mümkün olmadığını görmekteyiz. Edirne Şubemizin gerçekleştirdiği Mayıs- 2022 anket çalışmasına göre; en az 593 öğrencinin yüzde 55’e yakını suyunu evden götürmekte çantasında taşıyabileceği ağırlık en az 500 ml. – en fazla 1 lt ), yüzde 35’i okul kantininden günde tek bir küçük şişe su alabilmektedir.

Ankara 2,50 TL
Antalya 3,00 – 3,50 TL
Bursa 2,50 TL
Çanakkale 3,00 TL
Denizli 2,00 - 2,50 TL
Edirne 2,50 – 3,00 TL
Manisa 2,50 – 3,00 TL
İstanbul 2,50 – 4,00 TL
İzmir 2,50 – 3,00 TL
Kocaeli 2,00 TL

Bu rakamlar bazı illerimizin okul kantinlerindeki ortalama 500 ml. şişe su satış ücretleridir. Bu eğitim öğretim yılının başında ortalama satış rakamları ise 1,00 – 1,50 TL aralığındaydı.

ÜCRETSİZ VE ERİŞİLEBİLİR SUYA İHTİYAÇ VAR

Bir öğrenci okul türüne bağlı olarak ortalama 6 ila 8 saat aralığında okulda bulunmaktadır. Büyükşehirlerde bu süre uzanmaktadır. Okul gidiş dönüşlerinde, yolda geçen zaman da buna eklendiğinde, evinden ayrı kaldığı zaman 10 saate kadar çıkabilmekte. Bu süre zarfında tüketilmesi gereken en az miktar ise hareketliliğin fazla olduğu bu yaş grupları için en az 1,5 litre olmalıdır. Çocuklarımızın sağlıklı ücretsiz ve erişilebilir suya kavuşması için merkezi ve yerel yönetimlerin ortaklaşa çalışması beklenmekte bununla ilgili bir projenin hayata geçirilmesi acilen sağlanmalıdır. Edirne yerelinde (merkez, İlçeler ve bunlara bağlı köyler dahil ) örnek bir çalışma başlatılmış olup, bütün okullara su sebilleri ile montaj sonrası teknik destek sağlanacağı açıklanmıştır. Proje Edirne Valiliği ile Belediyesi tarafından onaylanmıştır.

SUYA AYIRACAK HARÇLIĞI OLMAYAN ÇOCUKLAR VAR!

Merkezi yönetimin bu konuda (MEB) yaptığı en büyük hatalarından biri son yıllarda yapılan okul binalarında çocukların içmek için kullanacağı su muslukları için ayrı bir alan bulunmamasıdır. Suya ayıracak harçlığı olmayan çocuklar sağlıksız koşullarda tuvaletlerden su içmek zorunda bırakılmaktadır. Gerek okul içerisinde gerekse okul bahçelerinde su içme alanları olmalı, okul planlamaları buna uygun projelendirilmelidir. Ayrıca okulların su tesisatlarının da düzenli bakımı yapılmamakta, okula kadar temiz gelen su binanın içerisine girdiğinde içilebilme özelliğini kaybetmektedir.

ÖĞRENCİ SAYISINA UYGUN ÇEŞMELER YAPILMALI

Okulların sorumluluğu ne kadar merkezi yönetimlerde olarak görünse de binalara kadar gelen suyun sağlıklı içilebilir olmasından yerel yönetimler sorumludur. Bunu sağlayamayan belediyelerin en az merkezi yönetimler kadar bu olumsuzlukta payları mevcuttur. Kendi açılarından bakıldığında yetkililer tarafından suyun analizlerinin yapılıp kontrol edildiği ve okullara su sebilleri konulursa kamuoyu tarafından olumsuz algılanacağı yönündeki çekincelerinde olsa da; çocuklarımızın sağlığı için bu olumsuzlukları telafi edebilecek kararlılıkta olunmalı ve ivedi şekilde, okullara sadece içme suyu için tesisat yenilenmeli, ve okul bahçelerine öğrenci sayısına uygun çeşmeler yapılmasını talep ediyoruz."

Kocaeli Zirve Haber Merkezi

Bakmadan Geçme