Tahsin  Keskin

İzmit Belediyesi yine beceremedi

Tahsin Keskin

Tüm Türkiye’de yaşamanın maliyeti geçen yıla göre yüzde 100’e yakın arttı.

Yaşanan ekonomik gerileme, yetersiz asgari ücret, çok düşük emekli ücretlerine bir de kira artışlarına eklenen korkunç zamlarla birlikte kentte yaşam zorlaştı.

Yaşanan tüm bu gelişmelerden nasibini alan İzmit’in de Türkiye’nin diğer kentlerinden fazla bir farkı kalmadı.

Sosyal devlet ihtiyacı çok daha fazla ortaya çıkıyor artık.

İzmit Belediyesi, yerel seçimlere sadece 20 gün kala İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden Kent Lokantaları Projesi’ni aldı ve uygulamaya koydu.

İBB’den çalıntı olması beni hiç ilgilendirmiyor. Halka dokunan bir hizmet olduğu sürece Tanzanya’dan alınmış olmasının da bir önemi yok.

Zaten İzmit Belediyesi’nin son 5 yıl içinde kendisinin geliştirdiği halka dokunan bir projesini hatırlamıyorum.

Her ne kadar çalıntı olsada bu projenin orta alt ve alt gelir grubuna ciddi bir destek sağladığını söylebiliriz.

İzmit Belediyesi, keşke bu projeyi amacına uygun olarak hayata geçirebilseydi.

Keşke projenin alındığı İBB’yi taklide devam etselerdi.

Keşke İBB’yi izlemeye devam etselerdi.

İBB’yi takibi bırakan İzmit Belediyesi, daha bir ay geçmeden İzmit Kent Lokantası’nda işi eline yüzüne bulaştırdı.

Günde bir saat hizmet veren İzmit Kent Lokantası’ndan şikayetler her geçen gün artmaya devam ediyor.

29 Nisan Pazartesi günü yakın bir arkadaşım beni aradı.

Kent Lokantası ile ilgili yazılar yazdığımı bildiği için beni öğlen yemeğine İzmit Kent Lokantası’na davet etti.

Telefondaki arkadaşım, ‘’Eminol, iyi malzeme çıkacak sana. Çünkü yanımda bir arkadaşım daha var. Oraya her gittiğinde ya nohut ya da etsiz bol sulu kuru fasülye çıktığını söylüyor. Menüyü hala 40 liradan satıyorlar ama verdikleri yemekle bir insanın doyması mümkün değilmiş. Orda yemek yiyen biri mutlaka başka bir atıştırmalık daha yemesi gerekiyormuş. Sen de gel de beraber burda bi yemek yiyelim’’ dedi.

O gün benim başka bir yere sözüm olduğu için gelemeyeceğimi ancak kendisinin yemek yiyip, fikirlerini benimle paylaşmasını önemle rica ettim.

Arkadaşlar yarım saat sonra beni aradılar.

İzmit Kent Lokantası’na giden arkadaşlarımızın yediği menüde gerçekten de nohut varmış. Ana yemek Nohut dışında mercimek çorbası, pilav, ayran, 1 küçücük ekmek ve 1 bardak su mevcutmuş.

Doymadan masadan kalkmışlar.

Ben de kendilerine yarın için de aynı şekilde İzmit Kent Lokantası’na gidip yemek yemelerini rica edip, yine menüyü benimle paylaşmalarını rica ettim.

Çünkü bir gün çıkan yemekle bir projeyi değerlendirmek haksızlık olur, diye düşündüm.

İzmit Belediyesi, 30 Nisan’daki menüde bir değişiklik yaparak ana yemek olarak müşterilerine ıspanak vermiş. Ana yemeğin ıspanak olduğu o gün menüde bol sulu yayla çorbası, makarna, küçücük bir ekmek, bir bardak su ve yoğurt varmış.

Seçimden önce ana yemek olarak verilen et döner, köfte ve diğer etli yemeklerin şimdi İzmit Kent Lokantası’nda esamesi okunmuyor.

İşte ben yazılarımda tam da bunları anlatmaya çalışmıştım ama okuyucularımızdan bazıları ‘’Sen Kent Lokantası’na karşı mısın?’’ diye yorumlarda bulunmuşlardı.

Asla…

Ben Kent Lokantası’na karşı olmadığım gibi yaygınlaştırılmasından yanayım.

Ancak İzmit Belediyesi’nin yaptığı gibi değil elbette.

İzmit Belediyesi’nin çalıntı projesi olan Kent Lokantaları, İBB’de nasıl işliyor biliyor musunuz?

Tıkır, tıkır…

Üstelik İzmit Kent Lokantası gibi 40 liraya satılan İBB’nin menülerinde neredeyse etsiz gün yok.

Fazla söze gerek yok.

İşte size İBB’nin Kent Lokantaları’nda çıkan son 3 günün menüsü:

30 Nisan İBB GÜNÜN MENÜSÜ - 40 TL.
*Mercimek  çorbası
*Etli patates
*Pirinç pilavı
*Elma
*Ekmek
*Su

29 Nisan İBB GÜNÜN MENÜSÜ - 40 TL.
*Ezogelin çorba
*Dana Haşlama
*Makarna
*Elma
*Ekmek
*Su

27 Nisan İBB GÜNÜN MENÜSÜ - 40 TL.
*Domates çorbası
*Sulu köfte
*Bulgur pilavı
*Yoğurt
*Ekmek
*Su

Bu arada İBB 24 Nisan’da Kent Lokantaları’nda ana yemek olarak et döner vermiş.

Yerel seçimlerden sonra İzmit Kent Lokantası’nda bir kere bile et döner verilmediğini, etli yemeğin çıkarılmadığını ve porsiyonların daha da küçültüldüğünü öğrendim.

Seçimden sonra fiyatın değişmediğini ama kalitenin düştüğünü herkes dile getirirken İzmit Belediyesi’nin bu işi de eline gözüne bulaştırdığını üzülerek görüyoruz.

Öyleyse Kent Lokantaları’nın orta alt ve alt gelir grubu için çok önemli bir ihtiyaç olduğunu düşündüğümüzde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin çok daha kaliteli menülerle çok daha yaygın bir hizmet verebileceğini düşünüyorum.

Haydi büyükşehir göreve…

Yorumlar 7
LE83 03 Mayıs 2024 19:45

Antikkapıda 40 tl ye yemek versin Büyükşehir Alkışlayalım yahu

Paşalı 03 Mayıs 2024 09:39

Yazar Kardeşim Orasına Halil İbrahim sofrası diyen olmadı Ondan uygunu varsa Yada aynı fiyata yemeklerin daha iyisinin çıktığı bir yer varsa Paylaşın da Vatandaşa bir katkınız olsun.

vatandaş 02 Mayıs 2024 09:01

ya arkadaş üç tabak yiyecekten tek bir tanesi bile yenilebilir olsa bile zaten benim verdiğim 40 lirayı kurtarıyor. 40 liraya kim kime ne veriyor allasen şaka mısınız? işiniz gücünüz siyaset, öyle ki vatandaşın hayrına olan bişeyi bile siyasi meze yapıp da kötüleyecek kadar düştünüz. Madem eleştirilecek bir tarafı var ona gelmeden önce Büyükşehir neden açmıyor bi iki yere daha? önce ordan başlayalım. sonra burada eleştirdiğin et neden çıkmıyor eleştirisini de al oraya uygula. eksik varsa gider. biz de orası daha iyi diyip oraya gelelim. işiniz gücünüz fitne fesat. valla ben her öğlen doyuyorum. ne karnımı şişiriyor, ne aç kalıyor. kararında yiyorum. e verdiğin para da 40 lira zaten bi zahmet aç elini şükret. orası olmasaydı 140 liraya martı eti döner yemek zorunda kalacaktık. bi de bunu düşşün...

Özgür 02 Mayıs 2024 07:19

Yahu paran var ise git kebabı ye iskender ye milleti senin destekledigin hükumet bu hale getirmedimi korfez belediyesi kartepe belediyesi ve diğer akp li belediyeler daha güzelini yapsın bizde alkışlayalım

kozluk 02 Mayıs 2024 01:19

antikkapı yemegi çok güzel olur

Cevdet Sarı 02 Mayıs 2024 00:25

Doğruya Doğru'ya cevap, Bak kardeşim, sen yemek yemeden yorum yapmışsın. Tahsin bey, yemek yiyenlerin yorumlarıyla bir yazı yazmış. bana göre de yazdıklarının hepsi doğru, sadece seçimden sonra zam gelecek demişti, hala zam gelmedi. onun dışında Tahsin beyin yazdıklarının hangisi yanlış. ben de yedim orda yemek. seçimden önce on numara yemek veriyorlardı, et döner bile veriyorlardı. şimdi içinde 10 tane fasulye veya nohutla ana yemek veriyorlar. bu yaznın neresi kötü? Allah razı olsun Tahsin beyden bunları dile getiriyor. bu tür eleştirileri dikkate alarak Fatma Başkanın daha iyi şeyler yapacağına inanıyorum.

Doğruya doğru 02 Mayıs 2024 00:14

Yok biz sizinle anlaşamayacağız okurlarınız olarak. Öyle yada böyle az çok 40 liraya yemek veriliyormu veriliyor. Ben bir vatandaş olarak gittim içeri girdim bakındım yemek de yemedim bu arada sırf merakımdan. İzmit belediyesi elini taşın altına koymuş mu koymuş. Büyükşehirde yapsaydı tutan mı vardı elini Tahir beyin. Birde ibb ile kıyaslamanız sizcede komik değil mi siz yeni başlamadınız bu mesleğe sanki yeni başlamış bir heyecanlı gazeteci gibi hareket ediyorsunuz. İbb nin bütçesi ile karşılaştırmak sizin yaptığınız. Hadi diyelim ki sizin dediğiniz gibi olsun. Yinede İzmit belediyesi bir şey yapmış öyle yada böyle yapmış. Darısı diğerlerinin başına. Bu arada Dip not. Orada bir kaç kişi ile ayaküstü sohbet etme durumum oldu. Bunada şükür dediler yine de yiyiyoruz öyle yada böyle diye. Bu vatandaş gözünde hizmet kabul ediliyor işte.

Yazarın Diğer Yazıları